L. Bernstein: Οι Καλλιτέχνες Διασκευάζουν Το «West Side Story»

Αγαπημένα covers από το ιστορικό musical του Broadway

Δύο συμμορίες κάπου στα δυτικά προάστια της Νέας Υόρκης του 1957 συγκρούονται για το ποια κατέχει τον έλεγχο στη συνοικία. Οι Πορτορικανοί Sharks με αρχηγό τους τον Μπερνάρντο και οι...
Νεοϋορκέζοι Jets με αρχηγό τον Ριφ. Όταν η αδερφή του Μπερνάρντο, Μαρία, καταφτάνει στην πόλη, γνωρίζει τον Τόνι, πρώην μέλος των Jets. Οι δύο νεαροί ερωτεύονται παράφορα, όμως ο Μπερνάρντο προορίζει την αδερφή του για τον Κίνο, μέλος της πορτορικανής συμμορίας. Τι θα συμβεί, όταν ο Τόνι θα προσπαθήσει να «γεφυρώσει» το χάσμα ανάμεσα στις δύο αντιπαλόμενες πλευρές και να υποστηρίξει τον έρωτά του για τη Μαρία;

Το «West Side Story» αποτέλεσε ένα από τα musical-σταθμούς στη θεατρική ιστορία του Broadway, σε σκηνοθεσία του Robert Wise και σενάριο των Arthur Lawrence και Jerome Robbins. Βασισμένο στο κλασσικό έργο του William Shakespeare, Ρωμαίος & Ιουλιέτα, το έργο κατάφερε να αποσπάσει 10 βραβεία Oscar στην κινηματογραφική του μεταφορά το 1962 και να αναβιώσει εκατοντάδες φορές από θιάσους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου, κλείνουν 60 χρόνια από την πρεμιέρα της πρωτότυπης παράστασης (18/10/1957).

Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσίασαν περισσότερο μέσα από το «West Side Story» και που συνετέλεσαν στη διαχρονικότητά του ήταν χωρίς αμφιβολία η εξαιρετική μουσική επένδυση του Leonard Bernstein, ο οποίος «έφυγε» σαν σήμερα το 1990. Τα κομμάτια «Maria«, «I Feel Pretty» και «Tonight» συμπεριλαμβάνονται στα πιο επιτυχημένα στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Για τον λόγο αυτό, επιλέξαμε αγαπημένες διασκευές κομματιών του WSS και σας τις παρουσιάζουμε ως έναν μικρό φόρο τιμής στον κορυφαίο συνθέτη.

1. Something’s Coming από τους Voctave



Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο παράδειγμα, το acapella συγκρότημα Voctave από την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών διασκεύασε πριν από μερικές ημέρες το κομμάτι Something’s Coming, που αρχικά ερμήνευσε ο Jimmy Bryant. Το τραγούδι αναφέρεται στο προαίσθημα του Τόνι πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων συμμοριών.

2. America από την Karen Olivo



Όταν οι νεαρές Anita και Rosalia συζητούν για τις διαφορές ανάμεσα στη ζωή στο Πουέρτο Ρίκο και την Αμερική, προέκυψε ένα από τα γνωστότερα τραγούδια musical όλων των εποχών. Ήταν το «America«, που στην αναβίωση του «West Side Story» το 2009 ερμήνευσε η βραβευμένη με Tony Award ηθοποιός Karen Olivo.

3. I Feel Pretty από την Hayley Westenra



Το 2007, με αφορμή την 50η επέτειο από την πρεμιέρα της πρωτότυπης παράστασης, κυκλοφόρησε διπλό άλμπουμ με τα τραγούδια του WSS. Το κομμάτι «I Feel Pretty«, που ερμήνευσε στην ταινία η Carol Lawrence, ηχογραφήθηκε με την φωνή της Νεοζηλανδής σοπράνο, Hayley Westenra. Η Westenra, 20 μόλις ετών τότε, είχε ήδη στο ενεργητικό της έναν δίσκο 2 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως (Pure) και μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις ανά την υφήλιο.

4. Somewhere από την Evynne Hollens



Η καθηγήτρια φωνητικής και τραγουδίστρια Evynne Hollens διασκευάζει το κομμάτι «Somewhere«, μία από τις ομορφότερες και απαιτητικότερες μπαλάντες της παράστασης, έναν ύμνο για την ελευθερία, τα όνειρα και την αγάπη. Στην παραγωγή του 1957, η ερμηνεία ανήκε στη σοπράνο Reri Grist, η οποία υποδύθηκε τη νεαρή Consuela.

5. Maria από τους Santana & τους Product G&B



Ίσως το κλασσικότερο κομμάτι μέσα από την πολυβραβευμένη παράσταση, το «Maria» διασκευάστηκε με μεγάλη επιτυχία από το ροκ συγκρότημα Santana και τους Product G&B το 2010. Είναι η πιο επιτυχημένη διασκευή σε τραγούδι του WSS και αυτή στην οποία βασίστηκε ο DJ Khaled για την παραγωγή της φετινής του επιτυχίας «Wild Thoughts» που ερμηνεύει παρέα με τη Rihanna.









Lavart 


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.